Teraz jest Cz, 9 lut 2012, 05:48

centrowanie i naciąganie szprych

Masz problem z rowerem? Nie wiesz jak go skręcić/rozkręcić/naprawić :P
  • Autor
  • Wiadomość

koza_151

centrowanie i naciąganie szprych

PostSo, 21 sie 2010, 22:56

witam. mam problem ze szprychami.
mianowicie próbowałem pierwszy raz centrować koła
troche poczytałem co i jak...
po długim czasie w końcu wycentrowałem koło
problem miałem z naciągnięciem szprych.
czy po centrowaniu koła wszystkie szprychy muszą być tak samo mocno naciągnięte??
jeśli tak to prosze o jakie kolwiek rady i pomoc
Ostatnio edytowano So, 21 sie 2010, 23:07 przez koza_151, łącznie edytowano 1 raz

bmx_brd

Re: centrowanie i naciąganie szprych

PostSo, 21 sie 2010, 23:00

No raczej wypadało by.

koza_151

PostSo, 21 sie 2010, 23:06

a można prośić o jakieś rady

bartekkoscian

PostSo, 21 sie 2010, 23:27

rady dot. czego ?

Sniecha

Moderator

PostSo, 21 sie 2010, 23:33

1. Zaplatasz koło
2. Naciągasz wszystkie szprychy
3. Dopiero centrujesz

teraz sprecyzuj pytanie.

koza_151

PostSo, 21 sie 2010, 23:38

po wycentrowaniu koła niektóre szprychy są nie dociągnięte i jęsli je dociągne tak żeby wszystkie były równo naciągniete to ponownie wyskakuje mi usema. i nie mam pojęcia jak se z tym poradzic

Kaczy.

Moderator

PostN, 22 sie 2010, 00:20

Sniecha Ci wyjaśnił. Napnij szprychy po równo, będzie centra to ją zniweluj tak by dalej było napięte. Jeśli nie wiesz dalej jak to zrobić to lepiej oddaj do serwisu.

koza_151

PostN, 22 sie 2010, 00:25

dzięki za wyjaśnienie
jeszcze jedno małe pytanko
czy moge cos nawalic podczas centrowania i jakie moga być tego skutki

koza_151

PostN, 22 sie 2010, 00:27

a jak wycentrować jak mam jajo??
i czy wogóle jest sens zebym sam próbował centrować??
czy lepiej zebym sie nie zabierał za to sam??

Sniecha

Moderator

PostN, 22 sie 2010, 00:43

internetowi wszystko robią sami.
Zrób to sam, żadnych serwisów. Doświadczenia, umiejętności nie kupisz, dlatego pracuj nad nimi, a centrowanie na pewno się przyda. Masz jeszcze wakacje, wiec możesz spędzić nad tym trochę czasu. A zepsuć części jest trudne, no chyba, że ktoś ma wielki talent do tego.

koza_151

PostN, 22 sie 2010, 00:57

wielkie dziękki za pomoc:P wrazie jakich kolwiek problemów będe pisał:P
jeszcze raz dzięki

Suszczen

PostN, 22 sie 2010, 01:07

Widzę, że nikt tu nigdy nie wycentrował koła idealnie i nie potrafi precyzyjnie doradzić :)

Sprawa wygląda tak:

1) Po zapleceniu dociągasz szprychy. Robisz to bardzo lekko i z wyczuciem. Jeśli przesadzisz, zwiększysz bicie góra-dół. Dodatkowo starasz się "wmiare" wycentrować koło na boki. Pamiętaj, aby nie dokręcać mocno szprych. Utrudni Ci to póżniejsze etapy.

2) Zabierasz się za centrowanie góra-doł.
Najpierw ściagasz szprychy w miejscach gdzie obręcz bije w doł (zakładając, że punkt kontroli masz na dole, tak jak to jest w centrownicach). Jeśli już dociągniesz w tych miejscach mocno szprychy, zabierasz się za bicie w górę. W tych miejscach luzujesz szprychy, i znów ściągasz w tych gdzie idzie w dół. Bawisz się tak, aż koło będzie idealnie proste (bicie góra-dół). Przy okazji musisz kontrolować bicie na boki.

Jeśli wszystko zrobisz dobrze, wszystkie szprychy będą bardzo mocno naciągniete.

3) Zostaję Ci teraz tylko wycentrowanie koła na boki, co zajmuję chwilke.

Powiem Ci z doświadczenia (zaplotłem i wycentrowałem ponad 250 koł), że wprawa czyni mistrza. Z koła na koło będzie Ci to szło coraz sprawniej. Na początku życzę cierpliwości.

BTW. Jak coś to w tym poście opisałem swoją metodę. Nie jest to reguła, więc może się różnić od tego jak robią to inni.

koza_151

PostN, 22 sie 2010, 15:56

wielkie dzięki za pomoc:) mozesz nie wierzyć ale w godzine zgobiłem oby dwa koła również z biciem góra-dól

Zedd

PostPn, 23 sie 2010, 19:54

Suszczen ładny opis. Przydałby się tutek na ten temat. Może uda Ci się znaleźć chwilę czasu? Sam też muszę się zabrać za swoje kółka, zawsze mam problem z centrowaniem góra-dół.

andyder

PostPn, 30 sie 2010, 17:02

zaplatasz na gotowca, zaczynajac od dziry na wentla dociagasz po kilka oborotw (np 5) kazda szpryche do momentu w ktorym nyple juz zaczynaja sie ciezej krecic. zmniejszasz liczbe orotow (np po 2) i tak coraz to mniej do momentu w szprychy sie nie ruszaja w dziurkach, ale jeszcze sa luzne. w tym momencie musisz zaczac wykrywac i likwidowac bicia dokrecajac po 1 lub 1,5 orotu. na chlopski rozum: jezeli masz bicie w prawo, dociagasz lewe szprychy bardziej i odwrotnie. a jesli masz juz bardzo napiete szprychy lewe, to luzujesz prawe (i analogicznie do bicia z drugiej strony) z biciem gora-dol jest troszke ciezej, bo trzeba dociagac szprychy po kolei, od momentu w ktorym sie zaczyna bicie. zazwyczaj to 8-10 szprych.

ode mnie: fajnym sposobem na centrowanie kola jest doczepienie do widla (jednej z rur tylnego trojkata) zipa. nastepnie zipa obracasz tak, aby jego koniec byl mozliwie blisko obreczy, nie stykajac sie z nia. obracasz kolo a w momencie gdy obrecz dotknie zipa, zaczyna wystepowac bicie, i zaczynasz dociagac szprychy.
bicie gora dol mozna wykryc tez za pomoca zipa, ale ustawiasz go tak, zeby rant obreczy byl mozliwie blisko, ale zeby sie nie stykal z rantem.
problemem moze byc wybranie momentu w ktorym obrecz jest "prosta". ja robie to na oko, po prostu patrze w ktorym momencie obrotu kola, obrecz jest mniej wiecej na srodku piasty, i ten punkt na obreczy jest moim punktem odniesienia do centrowania.

Smiechu152

• Ostrzeżenia: 1

PostN, 5 wrz 2010, 22:39

Zedd napisał(a):Suszczen ładny opis. Przydałby się tutek na ten temat. Może uda Ci się znaleźć chwilę czasu? Sam też muszę się zabrać za swoje kółka, zawsze mam problem z centrowaniem góra-dół.

no przydał by sie jakiś dobry tutorial z zaplataniem i centrowaniem

Suszczen

PostN, 5 wrz 2010, 23:04

Smiechu152 napisał(a):
Zedd napisał(a):Suszczen ładny opis. Przydałby się tutek na ten temat. Może uda Ci się znaleźć chwilę czasu? Sam też muszę się zabrać za swoje kółka, zawsze mam problem z centrowaniem góra-dół.

Postaram się na dniach coś ogarnąć.

Wisien.

Moderator

PostWt, 7 wrz 2010, 00:07

Jezeli obrecz jest mocno skrzywiona (nie da sie jej polozyc na ziemi tak zeby gdzies nie odstawala), to moze sie okazac, ze niemozliwe jest rownomierne napiecie wszystkich szprych tak, zeby zachowac proste kolo.

Generalnie, zaplatajac na nowych partsach, ja stosuje taka metode, ze ukladajac szprychy zostawiam po jednym zwoju gwintu poza nyplem w kazdej sztuce, a pozniej sukcesywnie dokrecam wszystkie naraz o tyle samo. W wiekszosci przypadkow kolo wychodzi proste, jednak czasem trzeba poprawic gora dol, ale Suszczen chyba wystarczajaco jasno to opisal.

Smiechu152

• Ostrzeżenia: 1

PostŚr, 22 wrz 2010, 20:50

Suszczen napisał(a):
Smiechu152 napisał(a):

Postaram się na dniach coś ogarnąć.

czekamy :D

Suszczen

PostŚr, 22 wrz 2010, 22:35

Teraz mam bardzo dużo pracy i nie mam czasu. Jak będe miał chwile wolnego to ogarne, więc spokojnie.

Powrót do Warsztat