Teraz jest Pn, 6 lut 2012, 08:49

Luzy z przodu - czego to wina?!

Masz problem z rowerem? Nie wiesz jak go skręcić/rozkręcić/naprawić :P
  • Autor
  • Wiadomość

Corsini

Luzy z przodu - czego to wina?!

PostPt, 30 lip 2010, 22:19

Witam. Mam luzy z przodu kierownicy. Posiadam stery niezintegrowane (tak na marginesie). Czego to może być wina? Może tego że mostek jest dokręcany na 1 śrubę bo połówka jednej jest w środku i za słabo trzyma? Albo może też tego że mam zjechany wideł na górze i nie da się korka mocno dokręcić? Czy da się go nagwintować (jeżeli byłaby potrzeba)? Albo może poprostu źle stery zamontowałem? Proszę o pomoc, bardzo mi zależy na czasie, gdyż chciałem pośmigać, a nawet nie wiem w co mam kasę wpakować :)

Poster

Re: Luzy z przodu - czego to wina?!

PostPt, 30 lip 2010, 22:33

tez mam mostek na 1 srubie i jest spoko....to pewnie wina sterów...maszynowe czy na kulki ? No i przydałoby się naprawić ten wideł

Corsini

PostPt, 30 lip 2010, 22:37

Poster napisał(a):tez mam mostek na 1 srubie i jest spoko....to pewnie wina sterów...maszynowe czy na kulki ? No i przydałoby się naprawić ten wideł

Na łożyskach kulkowych... Ale to wina samych sterów czy złego złożenia? Bo przed rozebraniem dobrze wszystko śmigało! Osobiście nie sądze żeby to była ich wina. :/

PS. Ten wideł to w ogóle da się nagwintować? Bo mam wątpliwości.

Poster

PostPt, 30 lip 2010, 22:45

to tak:
1. może zmień kulki na nowe...i dobrze je nasmaruj
2. może to byc wina złego nałożenia.

Corsini

PostPt, 30 lip 2010, 22:56

A czy mógłbyś powiedzieć dokładnie jak to nałożyć? Kolejno zaczynając od dołu? Może ja coś źle robie?!
Mam takie stery:
http://www.wrower.pl/sprzet/stery/img/SteryKlasyczne.jpg - tylko że nie wszystkie cześci z tego obrazka! Nie mam tych dwóch największych srebrnych częsci oraz tej czarnej części na samej górze (obok jednej z tych srebrnych której nie posiadam).

EDIT/ Jest jeszcze taka "przerwana" nakładka mała (przerwana oczywiście fabrycznie, nie przeze mnie :D)

Patrykkk27

PostSo, 31 lip 2010, 09:51

No to tak. Miałem wideł z takim korkiem. I ogólnie to lipa, bo po maksymalnym dokręceniu zaraz łapał luzy. W końcu mi gwint poszedł. Weź kup gwiazdkę http://allegro.pl/item1155696397_korek_steru_z_gwiazdka_1_1_8_alu_nowy.html i ją wbij do widła. Mi to pomogło :)

Corsini

PostSo, 31 lip 2010, 11:14

I to wystarczy? ;) Byłoby zajebiście ;)
A tak wg. z ciekawośći to jak to założyć? Poprostu wbić na siłę i sie będzie trzymała? Przecież wideł jest nagwintowany na zewnątrz ;P Ale skoro ty miałeś tak samo i pomogło to może zaryzykuję ;D

Patrykkk27

PostSo, 31 lip 2010, 12:14

Corsini napisał(a):I to wystarczy? ;) Byłoby zajebiście ;)
A tak wg. z ciekawośći to jak to założyć? Poprostu wbić na siłę i sie będzie trzymała? Przecież wideł jest nagwintowany na zewnątrz ;P Ale skoro ty miałeś tak samo i pomogło to może zaryzykuję ;D

Ta gwiazdka jest minimalnie szersza od hmm tej średnicy rury sterowej widelca (dlatego się będzie trzymała), musisz ją wbić na głębokość ok 1,5-2 cm . Tylko uważaj przy tym żeby jej nie rozwalić. Poczytaj gdzieś jeszcze o tym wbijaniu :)
A te widły z gwintem na zewnątrz są kijowe, zaraz gwint się rozwala - mi akurat poszedł na korku.

Corsini

PostSo, 31 lip 2010, 12:32

Tak, mi tak samo, przy którymś wkręcaniu korka ;/ No, ale dzięki za pomoc! :) Kupię tą gwiazdkę i spróbuje!

Corsini

PostSo, 31 lip 2010, 22:07

Ej, ale byłem przed chwilą zmierzyć średnicę rury sterowej i mam 1cal - 2,54cm a nie 1 1/8". Dlatego chyba ten korek nie będzie pasował bo jest na 1 1/8". Czy ten się nada? http://allegro.pl/item1152647777_korek_do_sterow_bbb_roundhead_1_czarny.html Tam pisze że to jest korek do MTB i szosówek ale to chyba nie robi różnicy, prawda?

Patrykkk27

PostN, 1 sie 2010, 13:16

jak faktycznie masz rure 1 cal to się nada :)

Corsini

PostSo, 7 sie 2010, 22:47

Sory za odkop, ale uważam że w razie takiego problemu u innych warto napisać że korek zadziałał - wystarczy skręcić mocno (żeby się mostek ułożył dobrze), potem odkręcić jeszcze raz korek, dokręcić mostek i dopiero korek dokręcić wg. własnego uznania :)
Pozdro :)

Powrót do Warsztat